העוקץ

טיפוגרפיה

נקודת-מבט רחבה יותר

משתפרים בשבילכם - מתוך אתר ynet

אתר התוכן של ידיעות אחרונות ynet, התעדכן אתמול במספר שינויים אסתטיים. השינוי הבולט ביותר לעין הוא שינוי רוחב השורה, שבעבר מנתה 231 פיקסלים, והיום מניינם עלה ל-408 - רוחב כמעט כפול מהישן. איזו מטרה משרת השינוי הזה? כלומר, מלבד העובדה שכעת השורה רחבה דיו כדי שעורכי האתר יוכלו להחדיר דימויים פרסומיים בינות לשורות הטקסט באופן שלא יפגע בזרם התודעה המילולי, כך שאולי ייקלטו המסרים המסחריים באופן תת-הכרתי לתוך גולגלותיהם של הקוראים התמימים? זוהי, כמובן, אינה המטרה העיקרית לשמה נועד השינוי. למרות שזו אכן האסטרטגיה שבה נוקטים כל אתרי התוכן הגדולים בחו"ל...

במכתב לגולשים כותב יון פדר, העורך הראשי של ynet, כי תכליתו של השינוי הוא "לאפשר קריאה ברוחב שורה נוח, שבמחקרים שונים בעולם נמצא כאידאלי לקריאה ממסך." על מחקרים מסוג זה אינני יודע, אך יש מספיק חומר תאורטי כדי לאשש את דבריו של פדר. ג'יימס פליצ'י, שכתב את אחד המדריכים השלמים ביותר לעיצוב טיפוגרפי, כותב ש"עמודות צרות של טקסט הן דבר מאוד מעייף לקריאה, משום שהעינים זזות ללא-הרף מהקצה האחד לשני של העמודה. זה כמו לצפות במשחק פינג-פונג."

שטר-חוב מימי-הביניים

רוברט ברינגהרסט, תאורטיקן מבריק אחר (ומשורר לעת מצוא) נותן את הרקע ההיסטורי: "כתבים מצריים עתיקים (אלה שלא נכתבו במאונך) היו כתובים בשורות ארוכות ובעמודה רחבה. השורה המצרית הארוכה מופיעה שוב בהקשרים שונים במהלך התקופות - על משטחי כתיבה רומאיים, בתעודות ושטרות-חוב אירופאיים מימי-הביניים ובעבודות אקדמיות-ספרותיות רבות, שעוצבו בטעם-רע. [השורה הרחבה] היא סימן, באופן כללי, לכך שהדגש הוא על הכתיבה מאשר על הקריאה, ושהכתיבה נתפסת במקרים אלה כאמצעי להשלטת כוח, ולא כאמצעי לשחרור."

דוגמאות של כתבים מצריים

ברינגהרסט נותן מאידך את דוגמת המגילות העבריות והיווניות העתיקות, שהשתמשו בעמודות צרות יותר. אסור לשכוח, אמנם, שהיה מדובר במגילות, אותן היה ניתן לגלול כך שעמודה אחת, או שתיים או יותר יהיו גלויות לעין. ספרים הם שכלול של רעיון המגילה - העמודים, בעלי הרוחב הקבוע, הביאו את מושג "בלוק הטקסט" לעיקר הדיון שבעיצוב הטיפוגרפי. אתר אינטרנט הוא שוב שכלול של רעיון הספר - ומכך ניתן גם לדלות את רעיון המגילה. אפשר אפילו לומר שאתר האינטרנט, גם הוא מגילה, שבדרך-כלל נגללת באופן אנכי, שלא כמו רוב המגילות המוקדמות, שנגללו בצורה אפקית.

האנדרטה לזכר חללי מלחמת וייטנאם

אם לדון בנושא רוחב השורה במושגים ביקורתיים יותר, אפשר לומר שטקסטים צרים הם "דלים" יותר ופחות "ראויים לשימור" - כמו למשל, העיתון היומי שרובנו זורקים בסוף כל יום לפח, המסודר בטורים צרים של טקסט. זאת בניגוד לטקסטים רחבים, כמו אלה שאפשר למצוא על אנדרטאות זיכרון, שמציינים טקסט "חשוב", שיש להתייחס אליו ביתר שאת.

שתי הדוגמאות הקיצוניות שהוצגו כאן, האחת של הצרה יותר ("פינג-פונג") והשניה של הרחבה מדי ("הדגש הוא על הכתיבה"), הם אכן שני המקרים הקיצוניים, וכמו כל שני קצוות גם לשני אלה יש אמצע. האידאל, לפי ברינגהרסט, הוא 66 תווים (characters) בשורה. המונח המקצועי, אגב, לרוחב השורה נקרא "מידה" (Measure) והוא נמדד בד"כ בפיקה (Pica), אמת מידה המכילה בתוכה 12 פונקט (Points), המוכרים לכולם ממעבדי התמלילים והתוכנות הגרפיות. ברינגהרסט אף מצרף טבלה שבה ניתן לאמוד את רוחב השורה האידאלי עבור גדלים מסוימים של טקסט.

לא נתחיל לספור את מניין התווים בשורות אתר ynet, אך כאשר עיניכם יתרגלו לשינוי הדרמטי (אם אתם לא נוהגים לקרוא ב-ynet, אלא למשל את "העוקץ" לא תזדקקו לתקופת הסתגלות כלל וכלל...) תראו שהשינוי אכן טוב ומבורך הוא. יש, כמובן, עוד הרבה לשפר. קחו דוגמה למשל מאתר הטלויזיה העצמאי "המסך המפוצל", שם ניתן לשלוט ברוחב הכתבה ע"י הסרת הטורים הצדדיים - הכוח לקוראים!

טיפוגרפיה מתאריך 18 אוגוסט 2004, 03:34 | להוספת הרחבות

אבל למה לא הוסיפו ב-ynet אפשרות להגדלה מותאמת-אישית של הטקסט..? החלפת פונט מותאמת אולי גם?

מאת מתלהב בתאריך 19 אוגוסט 2004, 17:57

אה, כן, אסור לשכוח לרגע את המותאם-אישית האולטימטיבי (וגם בין הראשונים..) - הראלד טריביון:
http://www.iht.com

הגדלת תווים יש אפילו ב'תיק דבקה, אגב :)

מאת מתלהב בתאריך 19 אוגוסט 2004, 18:04

אני דווקא חושב שהשינוי ברוחב השורה יותר חשוב, לווא דווקא לנוחות הקריאה, אלא כדאי לאפשר לכותבים להעשיר את תוכן הכתבה בתמונות ושאר תכנים נלווים.

גם כן, בתגובה מס' 9 במאמר ב Ynet, נאמר כי השיפור החשוב ביותר הוא הקיצוץ בפרסומות קופצות.
אני לא יודע אם זה נכון, אך גם אני שמתי לב להקלה בפרסומות הקופצות באתר.
כנראה שהפרסומות בתוך הטקסט מהוות תחליף פחות מפריע, אך עדיין יעיל ביותר.

מאת hallo בתאריך 22 אוגוסט 2004, 12:14

הפונטים המוצגים באתר מאד יפים, אני מקבשת לדעת כיצד ניתן להוריד אותם.
נחוצים לי באופן דחוף !

אודה על תשובה מהירה

בברכה
מרים

מאת מרים חלפון בתאריך 21 אוקטובר 2004, 10:34

איך עושים פונטים עדיין לא הבנתי?!?!?!?!

מאת הדר בתאריך 11 נובמבר 2004, 14:02

הוספת תגובה


אנא לחצו על הכפתור פעם אחת בלבד, תודה!